flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики щодо застосування законодавства при звільненні осіб від кримінальної відповідальності та покарання при розгляді кримінальних справ Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області за 2011‐2012 р.р.

10 квітня 2013, 15:21

Узагальнення судової практики щодо застосування законодавства при звільненні осіб від кримінальної відповідальності та покарання при розгляді кримінальних справ Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області за 2011‐2012 р.р.


      Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області проведено узагальнення судової практики щодо застосування законодавства при звільненні осіб від кримінальної відповідальності та покарання при розгляді кримінальних справ.
      Метою узагальнення є не лише аналіз судової практики, а й виявлення помилок та різного правозастосування чинного законодавства у цій сфері та його недоліків, що є необхідним для подальшої розробки рекомендацій щодо запобігання помилок правозастосування у судовій практиці та формулювання конструктивних пропозицій з удосконалення чинного законодавства й усталення практики його застосування.
      Предметом вказаного узагальнення є застосування Синельниківським міськрайонним судом норм матеріального та процесуального права в кримінальному судочинстві при розгляді справ даної категорії. При проведенні узагальнення були використані статистичні данні по справам кримінального провадження за 2011-2012 р. р .
      Згідно статистичних даних Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області за 2011 рік.
      На розгляді суду перебувало 1459 справ кримінального провадження. Із них : кримінальних справ-352, справ щодо вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності складає – 465 . Що становить 31,8 % від загальної кількості справ кримінального провадження що перебували на розгляді в Синельниківському міськрайонному суді Дніпропетровської області у 2011 році, справ щодо звільнення від покарання-642 (44 % від загальної кількості справ).
      Звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави (її компетентних органів) від засудження особи, яка вчинила злочин, та застосування до неї кримінально-правових засобів примусового характеру. Закриття справ щодо таких осіб є проявом загальної тенденції розвитку кримінального законодавства у напрямі пом'якшення відповідальності за злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені вперше, законодавчим втіленням державного гуманізму, наданням державою людині, яка оступилася, можливості виправитися. Водночас звільнення від кримінальної відповідальності не є виправданням особи.
      Законодавством передбачено такі види звільнення від кримінальної відповідальності та покарання:
1) у зв'язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК України );
2) примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК);
3) передачею особи на поруки (ст. 47 КК);
4) зміною обстановки (ст. 48 КК);
5) закінченням строків давності (ст. 49 КК);
6) внаслідок акту амністії, а також у зв'язку з помилуванням;
7) у зв'язку із застосуванням до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру (ст. 97 КК). По Синельниківському міськрайсуді за 2011 рік ,згідно статистичних даних:
      Якщо під час досудового чи судового слідства з'ясується, що на момент провадження слідства вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність або що ця особа перестала бути суспільно небезпечною, вона може бути звільнена від кримінальної відподальності за вчинення злочину вперше невеликої або середньої тяжкості.
Винесено постанови про звільнення від кримінальної відповідальності стосовно двох осіб.
      Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК ( 2341-14 ) допускається за умови, якщо особа , яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості після вчиненого злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала заподіянні нею збитки або усунула заподіяну шкоду. У 2011 році до Синельниківського міськрайонного суду надійшла одна справа вказаної під категорії , із них:розглянуто-1,у т.ч. задоволено-1 по даній справі винесено постанову про звільнення від кримінальної відповідальності стосовно однієї особи.
      Відповідно до ч. 1 ст. 49 КК ( 2341-14 ) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули певні строки.
У зв»язку із закінченням строків давності щодо встановлених осіб (ст..11-1 ч.1 КПК України):
Надійшло 5 (п»ять) справ, із них:розглянуто- 5,у т.ч. задоволено-5, постанови –стосовно п»яти осіб.
У зв»язку із закінченням строків давності щодо невстановлених осіб (ст.. 11-1 ч.3 КПК України):
Надійшло 457 справ, із них:розглянуто-457, у т.ч. задоволено-457.
У зв»язку зі зміни обставин:
Надійшло 2 справи, розглянуто-2, у т.ч. задоволено-2
      Згідно статистичних даних Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області за 2012 рік на розгляді суду перебувало 1258 справ кримінального провадження. Із них : кримінальних справ-353, справ щодо вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності складає – 399 . Що становить
31,7 % від загальної кількості справ кримінального провадження що перебували на розгляді в Синельниківському міськрайонному суді Дніпропетровської області у 2012 році, справ щодо звільнення від покарання-507 (40,3 % від загальної кількості справ).
Підкатегорії справ щодо звільнення осіб від кримінальної відповідальності, згідно статистичні даних за 2012 рік:
У зв»язку з дійовим каяттям:
Надійшло- 2 справи;
Розглянуто- 2;
У т.ч. задоволено-2;
По даним справам винесено постанови про звільнення від кримінальної відповідальності стосовно 4 (чотирьох) осіб.
Відповідно до ст. 1 ККУ одним із завдань Кримінального кодексу України є охорона прав і свобод людини і громадянина від злочинних посягань. Основними специфічними засобами здійснення зазначеного завдання є заходи кримінальної відповідальності.. Відповідно до ст. 46 ККУ «Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим» особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.
У зв»язку з примиренням винного з потерпілим:
Надійшла- 1 справа;
Розглянуто- 1;
У т.ч. задоволено- 1;
Одну особу по даній справі звільнено від кримінальної відповідальності на підставі постанови суду.
У зв»язку з передачею на поруки:
Надійшло – 2 справи;
Розглянуто-2;
У т.ч. задоволено -2;
Дві особи звільнено від кримінальної відповідальності.
У зв»язку із закінченням строків давності щодо встановлених осіб (ст..11-1 ч.1 КПК України):
Надійшло- 2 справи;
Розглянуто-2, у т.ч. задоволено-2;
Звільнено від кримінальної відповідальності дві особи.
У зв»язку із закінченням строків давності щодо невстановлених осіб (ст.. 11-1 ч.3 КПК України):
Надійшло- 392 справи;
Повернуто-1;
Розглянуто-391;
У т.ч. задоволено- 391
      За наявності визначених у КК підстав винна у вчиненні злочину особа може бути повністю або частково звільнена від покарання за вчинене.. На відміну від звільнення від кримінальної відповідальності звільнення від покарання застосовується тільки до вже засуджених осіб. Звільнення від покарання можливе лише в тих випадках, коли його мета може бути досягнута без реального відбування покарання (в цілому чи його частини) або коли її досягнення надалі стає неможливим і безцільним (важка хвороба засудженого) чи недоцільним (давність виконання обвинувального вироку). Звільнення від покарання жодною мірою не підриває принципу невідворотності покарання. Безперечно, якщо покарання недоцільне, воно не в змозі досягти мети, що стоїть перед ним. КК передбачає різні види звільнення від покарання. Їх частіше за все об'єднують у дві групи: звільнення безумовне і звільнення умовне. При безумовному звільненні перед особою не ставляться які-не-будь вимоги в зв'язку з її звільненням. Умовне ж звільнення пов'язане з пред'явленням особі визначених законом вимог, які вона має виконати протягом певного іспитового строку. Їх порушення тягне за собою скасування застосованого судом звільнення від покарання. До умовного звільнення від покарання належать: звільнення від відбування покарання з випробуванням (статті 75-79 КК), умовнодострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК), звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 83 КК); до безумовних - звільнення від покарання на умовах ч.4 ст. 74 і ст. 49 КК, звільнення у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку (ст. 80 КК), заміна невідбутої частини покарання більш м'яким (ст. 82 КК), звільнення від покарання за хворобою (ст. 84 КК).. Особливим видом звільнення від покарання є звільнення від покарання у разі прийняття нового закону, що виключає або пом'якшує призначене особі покарання (частини 2, 3 ст. 74 КК). Конституція України (ч. 1 ст. 58) та КК (ст. 5) встановлюють принцип, згідно з яким закони та інші нормативно-правові акти мають зворотну дію уразі, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Дія такого закону поширюється з моменту набрання ним чинності також на діяння, вчинені до його видання, в тому числі на осіб, що відбувають або вже відбули покарання, але мають судимість. Якщо новий закон пом'якшує караність діяння, за яке засуджений відбуває покарання, призначена йому міра покарання, що перевищує санкцію знов виданого закону, знижується до максимальної межі покарання, встановленого цим законом.
Амністія і помилування частіше за все носять безумовний характер, хоча можуть бути (особливо амністія) й умовними.
      У 2011 році Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області перебувало в провадженні та було розглянуто 642 справи щодо звільнення від покарання, а саме:
Про звільнення від відбування покарання у зв»язку із закінченням іспитового строку:
Перебувало в провадженні- 137, розглянуто-135, із них: задоволено- 133,залишок на кінець звітнього періоду склав – 2 (дві) справи;
Заміна невідбутої частини покарання більш м»яким:
Перебувало в провадженні- 46 ; розглянуто- 46, із них: задоволено-46
Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання:
Перебувало в провадженні- 396 , повернуто- 8; розглянуто-388 , із них:задоволено 386
На підставі ЗУ «Про амністію»:
Перебувало в провадженіі-70,розглянуто-70, із них:задоволено-67
       У 2012 році Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області перебувало в провадженні та було розглянуто 507 справи щодо звільнення від покарання, а саме:
Про звільнення від відбування покарання у зв»язку із закінченням іспитового строку:
Залишок на початок звітного періоду складав 2 справи;
Надійшло-118;
Розглянуто- 120
У т.ч. задоволено- 120
Умовно- дострокове звільнення від відбування покарання:
Надійшло- 336 справ;
Повернуто- 4;
Розглянуто – 332,
У т.ч. задоволено- 330
На підставі ЗУ «Про амністію»:
Надійшло - 2 справи;
Розглянуто-2;
У т.ч. задоволено-2.
Заміна невідбутної частини покарання більш м»яким:
Перебувало в провадженні - 48 ; розглянуто - 48, із них: задоволено-48
У зв»язку із хворобою:
Надійшла одна справа яку було розглянуто Синельниківським міськрайонним судом Дніпропетровської області з винесенням постанови.
      На підставі вищевикладеного, з урахуванням справ даної категорії, що перебували на розгляді Синельниківського міськрайонного суду в 2011-2012 роках можна зробити висновок,що справи кримінального провадження вирішено якісно та з дотриманням норм чинного законодавства.